Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskus aloitti Joensuussa

Kirjoittanut Juho Pesonen
Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksen (MOT) toiminta siirtyi vuoden 2017 alusta Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle, missä sen toiminta jatkuu kauppatieteiden laitoksella Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksena. Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos toimi Savonlinnassa vuodesta 2001 lähtien Matkailualan verkostoyliopiston koordinaatioyksikkönä. Vuonna 2007 myös matkailun ja vapaa-ajan tutkimus- ja hanketoiminta liitettiin mukaan. Toiminta siirtyi Joensuuhun osana Itä-Suomen yliopiston kehittämistoimenpiteitä.
Vaikka MOT toimiikin tästä eteenpäin osana kauppatieteiden laitosta, tuottaa se silti edelleen aktiivisesti monitieteistä matkailualan tutkimusta. Opetuksessa kauppatieteet näkyvät kuitenkin entistä vahvemmin syksyllä 2017 aloitettavan kansainvälisen matkailuliiketoiminnan Tourism Marketing and Management -maisteriohjelman myötä. Ohjelmaan valitaan 13.1. päättyvässä haussa noin 15 opiskelijaa, jotka aloittavat kaksivuotiset opintonsa Joensuussa syksyllä 2017. Kyseessä on ensimmäinen kauppatieteelliseen tutkintoon johtava yliopistotasoinen matkailukoulutus Suomessa.
Matkailualan verkostoyliopiston (MAVY) opetus jatkuu verkko-opintoina ainakin 31.7.2017 saakka. MAVYn toimintamallin uudistamista ja opetuksen sisältöä tästä eteenpäin valmistellaan parhaillaan.
MOT on tulevaisuudessakin mukana useissa kansainvälisissä ja kansallisissa matkailuun ja vapaa-aikaan liittyvissä hankkeissa ja tutkimusprojekteissa. Lisäksi MOT tarjoaa sekä tuottaa tietoa ja koulutusta alueellisiin ja kansallisiin tarpeisiin. Keskuksen vahvuuksina ja pääpainopistealoina ovat edelleen hyvinvointi- ja luontomatkailututkimus, matkailijoiden asiakaskäyttäytyminen sekä matkailun verkkoliiketoiminta ja matkailuliiketoiminnan digitalisaatio. Nämä teemat korostuvat jatkossa yhä enemmän sekä tutkimustoiminnassa että opetuksessa.
MOTin myötä Joensuun kampuskirjastoon muuttaa Savonlinnasta myös matkailualan julkaisukokoelma. Itä-Suomen yliopistossa matkailututkimuksesta ja -opetuksesta kiinnostuneilla on käytettävissään monipuolinen ja poikkeuksellisen laaja alan julkaisuvalikoima.
Lisätietoja: 
Kauppatieteiden laitoksen johtaja Matti Turtiainen, puh. 050 527 7015, matti.turtiainen(at)uef.fi

Kommentit