Miten menee matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksella (MOT) syksyllä 2016?



Kirjoittanut Juho Pesonen

Meillä menee ihan hyvin, kiitos kysymästä. Paljon asioita on tapahtunut viimeisen kuuden kuukauden aikana ja paljon on muutosta edessä seuraavankin puolivuotisen aikana. Kotisivutkin on uudistunut: www.uef.fi/mot. Tämä juttu on pitkä kuin nälkävuosi (no ei nyt ehkä ihan), mutta se kannattaa lukea kokonaan, sillä paljon mielenkiintoista on käynnissä ja tulossa. Ja jos jokin aihe tai juttu kolahtaa, niin aina kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Anja Tuohinoon.

Henkilöstöasiat

Itä-Suomen yliopistolla oli keväällä 2016 jo seitsemännet yt-neuvottelut. Neuvottelujen seurauksena ja Savonlinnan kampuksen lakkauttamisesta johtuen MOT päätettiin siirtää Joensuuhun osaksi kauppatieteiden laitosta. Samalla myös laitoksen johtaja professori Antti Honkanen sai Lapin matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista tarjouksen, josta ei vaan mitenkään voinut kieltäytyä. Varmaankin hyvä tarjous, sillä Antti ei tunnetusti pidä talvesta, kylmästä tai pimeästä. Niinpä luonnollista olikin, että Antin työtä jatkaa kauppatieteiden laitoksen johtaja, professori Matti Turtiainen, ennakoiden MOT:n muuttoa osaksi kauppatieteitä 1.1.2017 lähtien.

YT-neuvotteluissa myös matkailualan verkostoyliopiston amanuenssi Anne Loikkanen siirtyi Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen leipiin. Selvisimme siis näistä yt-neuvotteluista kohtuullisen hyvin.

Ensimmäistä kertaa kauppatieteiden laitoskokouksessa

MOT:n tutkimustoiminta kansainvälistyy

MOT:lla on tälläkin hetkellä meneillään yhteensä kuusi hanketta, joista kahdessa toimimme kansainvälisellä tasolla. Nämä hankkeen pitävät meidät mukavan kiireisenä ja olemme päässeet todella mielenkiintoisiin hankkeisiin mukaan. Tällä hetkellä laitoksen toiminnassa aktiivisesti ovat mukana kehittämispäällikkö Anja Tuohino, suunnittelija Katja Pasanen, tutkimuspäällikkö Juho Pesonen, projektipäällikkö Henna Konu ja mavy:n suunnittelupäällikkö Ulla Ritola-Pesonen. Jenni Mikkonen, Mia Vepsäläinen ja Olga Hannonen myös osallistuvat laitoksen toimintoihin. Naamoja voi käydä pällistelemässä täältä jos eivät ole vielä tuttuja: http://www.uef.fi/fi/web/mot/yhteystiedot


Cost IS1204 Tourism, Wellbeing and Ecosystem Services

EU:n rahoittama tutkijaverkosto, jossa Anja on mukana. Cost-hanke kokoaa yhteen aihepiiristä kiinnostuneet tutkijat ja avaa pääsyn kansainvälisiin verkostoihin. Hankkeessa tehdään otsikon aihepiirin mukaista tutkimusta ja siihen liittyy laajaa, kansainvälistä julkaisutoimintaa.

Savonlinna Destination – Visit Saimaa 2020

Savonlinna Destination on Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittama ja Savonlinnan seudun yrityspalvelut Oy:n koordinoima hanke kansainvälisen matkailun lisäämiseksi Savonlinnan seudulla. Hanketta toteutetaan yhdessä Mikkelin matkailun vastaavan hankkeen kanssa ja se kokoaa alueen toimijat yhteen, mahdollistaen monipuolisen yhteistyön.

MOT:lla on hankkeessa ollut monipuolisesti erilaisia toimintoja. Juho on tutkinut ekosertifikaattien käyttöä matkailussa ja yhdessä Anjan kanssa tutkinut matkakohteen sisältömarkkinointistrategiaa ja sen toimivuuden mittaamista ja Katja on kerännyt laajat tietopaketit venäläisistä, kiinalaisista, japanilaisista ja saksalaisista matkailijoita (julkaistaan ihan pian!). Lisäksi tehtiin kesällä 2016 laajat haastattelut Savonlinnan seudulle saapuneista ulkomaalaisista matkailijoista ja heidän matkakohteen valinnasta, tulokset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja ennen hankkeen päättymistä keväällä 2017 kuullaan näistä kaikista varmasti paljon lisää.

http://www.savonlinnanyrityspalvelut.fi/sd2020/


Rural Finland - maaseutumatkailun koordinaatiohanke

MOT on myös mukana Karelia AMK:n vetämässä kansallisessa maaseutumatkailun koordinaatiohankkeessa. Hankkeessa selvitetään suomalaisen maaseutumatkailun nykytilaa ja kehittämistä. MOT auttaa matkailualueita ja toimijoita keräämään barometritietoa matkailun tilasta, kerää tietoa maaseutumatkailutoimijoiden tiedontarpeista ja kokoaa tutkimustietoa Karelia AMK:n jalkautettavaksi. Nämä työt jakautuvat Mian, Juhon, Katjan ja Anjan kesken.

http://ruralfinland.karelia.fi/

Virtuaaliluonto

Yhdessä Lahden AMK:n, Karelia AMK:n ja Haaga-Helian kanssa olemme virtualisoimassa Suomen luontoa. Hankkeessa tuotetaan sähköistä, virtuaalista sisältöä suomalaisista luontomatkailukohteista ja aktiviteeteista. Nämä virtuaaliset luontoelämysratkaisut edistävät suomalaisen luonnon ja siihen kytkeytyvien palveluiden markkinointia ja myyntiä etenkin kansainvälisillä markkinoilla. MOT:ssa Juho ja Katja suunnittelevat virtuaalisisältöjen markkinointia ja seuraavat markkinoinnin menestystä.

Hankkeen sivut julkaistaan syksyllä 2016.


VirKein

VirKein hankkeessa tutkitaan uusia keinoja metsä- ja vesialueiden kestävän virkistys- ja matkailukäytön kehittämiseksi ja turvaamiseksi. Hanke on valtioneuvoston rahoittama ja siinä MOT:ssa Henna selvittää luontomatkailun trendejä kansainvälisissä asiakasryhmissä, kestäviä liiketoimintamalleja ja kulttuuriympäristön merkitystä virkistys- ja matkailupalveluissa. Juho puolestaan tarkastelee Suomen luonnon ilmenemismuotoja sosiaalisessa mediassa ja ympäristöystävällisyyden ja ekosertifikaattien vaikutusta kysyntään. 

http://tietokayttoon.fi/hankkeet/hanke-esittely/-/asset_publisher/uudet-keinot-metsa-ja-vesialueiden-kestavan-virkistys-ja-matkailukayton-kehittamiseksi-ja-turvaamiseksi-virkein-

Well-O-Live

Well-O-Live on EU:n COSME-ohjelman rahoittama hanke, jotka koordinoi Brindisin kaupunki Italiasta.

MOT on hankkeessa vastuussa työpaketista WP7 (methodology handbook development), roolit työpaketeissa WP3 (kriteeristön rakentaminen), WP4 (Experiential labs - kouluttajana toiminta), WP5 (markkinakartoitus ja SWOT analyysi), WP6 (promotional activities) ja lisäksi hoidetaan viestintää Suomessa. Nämä työt jakautuvat Anjan, Hennan ja Juhon kesken.

Tulevia? hankkeita

Näiden hankkeiden lisäksi valmistelussa ja suunnittelussa on monia muita hankkeita, jotka käsittelevät muun muassa biotalouden ja matkailun yhdistämistä, matkailualan osaamisen kehittämistä, sosiaalista matkailua sekä kestävän kehityksen hyödyntämistä matkailumarkkinoinnissa ja lisäksi vielä pari verkostoitumishanketta EU:n tasolla.

Matkailualan verkostoyliopisto (MAVY)

Matkailualan verkostoyliopiston toiminta on ollut jo pitkään vaakalaudalla yliopistojen tarkastellessaan rahoitustaan uudelleen hallituksen leikkauksien seurauksena. Tällä hetkellä tilanne on, että perusopintoja järjestetään aina kevääseen 2017 asti. Tämänkin jälkeen MAVY:n toiminnan on tarkoitus jatkua, mutta tässä vaiheessa on vielä työn alla jatkumisen tarkka muoto. Pidämme kuitenkin kiinni siitä, että verkostomuotoinen opetus on kustannustehokasta, opiskelijaystävällistä, ja kaikin puolin hyödyllistä niin yliopistoille kuin opiskelijoillekin ja tulemme kääntämään kaikki kivet toiminnan jatkamiseksi. Jatkoneuvotteluja johtaa allekirjoittanut, eli Juho Pesonen.

Tourism Marketing and Management -maisteriohjelma

MOT:n siirtyessä osaksi kauppatieteiden laitoksen toimintaa tuli meille mahdolliseksi aloittaa täysin oma tutkintoon johtava opetus. Niinpä kauppatieteiden laitoksella käynnistyy syksyllä 2017 englanninkielinen Tourism Marketing and Management maisteriohjelma Juhon vetämänä. Ohjelman kotisivut ovat osoitteessa uef.fi/tmm​ ja Facebookissa kannattaa ohjelmaa seurata osoitteessa https://www.facebook.com/TourismMarketingManagement/

Ohjelmassa tullaan viemään matkailualaa eteenpäin ja tuottamaan paljon tietoa myös matkailualan tarpeisiin.

Haku koulutukseen alkaa 1.12.2016 ja päättyy 13.1.2017. Tästä on juuri julkaistu myös tiedote http://www.uef.fi/fi/-/ita-suomen-yliopisto-aloittaa-kansainvalisen-matkailukoulutuksen

Julkaisut

Lähitulevaisuudessa meillä on tulossa myös aikamoinen kasa julkaisuja eri aihepiireistä:

Komppula, R., Konu, H. & Vikman, N. (forthcoming). Listening to the sounds of silence: forest based wellbeing tourism in Finland. In J. Chen & N. Prebensen (eds.). Nature Tourism: A Global Perspective, Routledge(?).

Komppula, R. & Konu, H. (forthcoming). DESIGNING FOREST-BASED WELLBEING TOURISM SERVICES FOR JAPANESE CUSTOMERS – A CASE STUDY FROM FINLAND. In N. Prebensen, M. Uysal, & J. Chen (eds.). Co-Creation in Tourist Experiences – A Practical Approach, Routledge.
Konu, H. & Smith M. (2017 forthcoming). Cross-Border Health Tourism Collaborations: Opportunities and Challenges. In M. K. Smith & L. Puczko (eds.). The Routledge Handbook of Health Tourism, Routledge.

Pasanen, K. & Konu, H. (forthcoming 2016). USE OF SOCIAL MEDIA FOR NEW SERVICE DEVELOPMENT BY FINNISH EVENT AND FESTIVAL ORGANIZERS​, Event Management, Vol. 20. DOI: http://dx.doi.org/10.3727/152599516X14682560744550

Hjalager, A-M., Tervo-Kankare, K., Tuohino, A. & Konu, H. (2016). Robust Innovation Anchors in Rural Wellbeing Tourism. In N. Pappas & I. Bregoli (eds.). Global Dynamics in Travel, Tourism, and Hospitality, 148-162. IGI Global.​

Hjalager, A-M., Tervo-Kankare, K. & Tuohino, A. (2016). Tourism value chains revisited and applied to rural-wellbeing tourism. Tourism Planning & Development, Vol. 13, Issue 4, 370-395.

Konu, H. & Komppula, R. (2016). Customer involvement in a new service development process: the case of "Feelgood in Lapland". Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research [epub ahead of print 16 Feb 2016].

Pesonen, J. & Tuohino, A. (2016). Rural Wellbeing Tourism Destinations - Demand Sice Viewpoint. In M.K. Smith & L. Puczko (eds.). The Routledge Handbook of Health Tourism, Routledge.

Pesonen & Tussydiah (XXXX, forthcoming). Peer-to-peer accommodation: drivers and user profiles. Tourism and Collaborative Consumption within Springer’s Tourism on The Verge

Tuchi, A. & Tuohino, An. (2016) Residents' attitude toward tourism in Zwierzyniec town Poland. Hyväksytty julkaistavaksi Puolassa maantieteen julkaisussa. 

Hennan väitös

Kaiken hyvän lisäksi Henna vielä väitteli kiitettävin arvosanoin itsensä kauppatieteiden tohtoriksi. Väitöstiedote ja väitöskirjan linkki osoitteessa https://www.uef.fi/fi/-/syvallinen-asiakasymmarrys-on-tarkeaa-elamyksellisten-matkailupalveluiden-kehittamisessa
Hennan väitöstilaisuus

eTourismCurriculum

Suomalaisten ammattikorkeakoulujen yhteinen verkosto eTourismCurriculum Finland jatkaa matkailun verkkoliiketoiminnan opintojen tuottamista myös lukuvuonna 2016-2017 Juhon koordinoimana. Lisätietoja www.etourismcurriculum.fi

Kommentit