Teleporttausta, kaarevia hotelleja, kuumatkailua… …tällaista on matkailu vuonna 2050!
Kirjoittanut Henna Konu (yliopistotutkija, henna.konu[at]uef.fi)

Ajatukset ja ideat lentelivät ja luovuus pääsi vauhtiin Joensuussa SciFest -tapahtumassa, jossa matkailuporukkamme oli yhdessä Karelian ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa vetämässä Matkalla tulevaisuudessa -työpajaa. Oli hienoa olla ensimmäistä kertaa mukana tapahtumassa, jonka tavoitteena on esitellä tiedettä ja teknologiaa lapsille, nuorille, koululaisille ja opettajille. Tänä vuonna tapahtuman teemanana on Matkalla – On the Road, joten jo tapahtuman teeman takia oli selvää, että lähdemme mukaan.


Halusimme tuoda matkailun monimuotoisuutta ja muuttuvaa ympäristöämme esille työpajassamme ja erityisesti löytää uusia ajatuksia ja lennokkaitakin ideoita siitä, millaista matkailu voisi olla vuonna 2050. Järjestimme työpajoja kolmelle eri ikäryhmälle 7-10, 11-15 ja yli 15 vuotiaille. Eri ikäryhmien välillä (ja sisällä) olikin todella isoja eroja siinä, miten ja millaisia asioita nousi esille. Nuoremmat esittivät ideoita ja ajatuksiaan usein piirtämisen kautta, kun vanhemmat keskittyivät pääasiassa kirjoittamaan ajatuksiaan. Eri-ikäisillä nousi esille kuitenkin myös yhteneväisiä teemoja.

Yksi yhteinen esille noussut teema oli avaruus ja avaruusmatkailu eri muodoissaan. Avaruusmatkoista tulee jatkossa yleisempiä ja avaruuteen rakennetaan palveluita matkailijoita varten. Kuussa on muun muassa hotelleita, kauppoja ja lentävä mäkkäri. Lisäksi tarjolla voi olla leijaileva avaruus resort, josta tehdään erilaisia aktiviteettimatkoja, kuten kuukävelyitä, Linnunradan kiertoajeluita, meteoriittien bongausta sekä tähdenlentojen tunnistamista.

Tulevaisuuden matkailua taiteillen.

Erilaiset ja erimuotoiset majoituspaikat olivat myös suosittu aihe. Puhuttiin kalliohotelleista, meren alaisista maisemoiduista hotelleista sekä kaarevista hotelleista. Kehitettiinpä myös palvelukokonaisuus joulupukin superreen ympärille; rekeen yhdistetään suihkut, palvelut (hieronta, palvelija) ja mukaan mahtuu myös vaimo ja lapset. Niin ja lentävä reki voi liikkua minne vain.

Näiden lisäksi mainittiin muun muassa uudenlainen ruoka, kuten ötökkäpullat ja sipru (kasvi, joka korvaa jatkossa perunan), maailmantorni, koko maailman yhteinen valuutta, teleporttaus, aikamatkat (sekä tulevaisuuteen että menneisyyteen) sekä itsestään pakkautuva matkalaukku. 

Päivän suurin anti itselleni oli varmasti se, että tällä hetkellä hulluiltakin tulevat ideat voivat olla täyttä todellisuutta tulevaisuudessa ja kehitystä ei tapahdu ilman näitä ideoita. Pitäkäämme siis mielemme avoinna matkailun kehittämisessä laajemminkin.


Kommentit