Castle to Castle vie vaikka Kaprioon


Kirjoitti Riitta Eronen
Oletko käynyt Kapriossa? Useimmat vastaavat etteivät ole, ja moni päätyykin ihmettelemään, missä koko paikka sijaitsee. Kysymyksessä on jo 1200-luvulla rakennettu ja suhteellisen hyvin säilynyt linnoitus aivan Suomen lähinaapurissa. Mielenkiintoinen tutustumiskohde kerrassaan! Kaprio on yksi niistä yhdestätoista Kaakkois-Suomen ja Leningradin alueen linnasta tai linnoituksesta, jotka hakevat lisää näkyvyyttä ja matkailullista vetovoimaa Castle to Castle – hankkeen avulla. Hankerahoitus on myönnetty South-East Finland-Russia ENPI CBC 2007-2013 –ohjelmasta. 

Suomesta hankkeeseen osallistuvat Olavinlinna, Lappeenrannan linnoitus ja Haminan linnoitus sekä vähemmän tunnetut Utti ja Kyminlinna. Utin pienen tähdenmuotoisen linnakkeen rakennutti venäläinen kenraali Aleksandr Suvorov 1700 – luvun lopulla Kouvolan lähelle. Samoihin aikoihin venäläiset rakensivat myös Kyminlinnan Kotkan edustalle. Suomen puolustusvoimat jätti alueen vuonna 2005 ja teki tilaa linnakkeen uudenlaiselle käytölle. 

Leningradin alueelta hankkeeseen osallistuvat Viipurin linna ja Pähkinälinna sekä Käkisalmen, Vanhan Laatokan, Kaprion ja Ivangorodin linnoitukset. Suomalaisille ainakin Viipuri ja Käkisalmi ovat ennestään tuttuja kohteita. Pähkinälinna sijaitsee Neva-joen suulla Pähkinäsaaressa, tuossa tunnetussa rauhansolmimispaikassa. Muut kolme linnoitusta lienevät suomalaisille vieraampia. Kaikkia näitä linnoja ja linnoituksia ovat ruotsalaiset  ehtineet jossain vaiheessa isännöidä.

Castle to Castle –verkoston linnat ja linnoitukset ovat  vuosisatojen aikana nähneet monenlaisia vallanpitäjiä. Ne ovat kuuluneet milloin Ruotsin, milloin Venäjän tai Suomen hallintaan, ja kulloinenkin omistaja on muokannut paikkoja tarpeidensa mukaan. Nyt linnat ja linnoitukset ovat yhteistä kulttuuriperintöämme, jota vaalitaan kummallakin puolella rajaa. Vierailijat Suomesta, Venäjältä ja kaikkialta maailmasta toivotetaan tervetulleiksi entisille sotaisille idän ja lännen kohtauspaikoille. 

Hankkeen idea on, että nämä linnat ja linnoitukset muodostavat tunnistettavan Castle to Castle –kulttuurimatkailuverkoston, joka tarjoaa monipuolisia elämyksellisiä Linna-tuotteita ja -palveluja. Hanke edistää uusien tuotteiden ja palvelujen syntymistä luomalla uusia yhteistyöverkostoja, järjestämällä Linnojen ja linnoitusten historian tuotteistamisen ja elävöittämisen valmennusohjelman  ja tuottamalla erilaisia työvälineitä verkoston käyttöön.Tärkeitä verkoston käytännön toimijoita ovat linnojen ja linnoitusten henkilökunnat, kunnalliset matkailunkehittäjät ja linnateemaa hyödyntävät yrittäjät ja harrastajat. 

Hanketta hallinnoi Itä-Suomen yliopisto. Suomen puolen hankepartnerit ovat Museovirasto ja Lappeenrannan kaupunki.Venäjän partnerit ovat Leningradin alueen kulttuurikomitean museotoimi ja Pietarin kaupungin historiallinen museo, joiden organisaatioihin hankkeeseen osallistuvat linnat ja linnoitukset kuuluvat.

Castle to Castle –hanke on pyörinyt nyt reippaan vuoden. Hankkeen alussa toimintojen suunnittelu ja käytäntöön vieminen tuntuivat vaativan runsain mitoin aikaa, mutta samalla toteutettiin hankkeen yhtä merkittävää tavoitetta; sekä rajanylittävä että paikallinen yhteistyö tiivistyivät ja laajenivat luontevasti. Hanketoimet saatiin käyntiin ja suunniteltu aikataulu toteutui varsin hyvin. 

Linnojen ja linnoitusten historian elävöittämisen ja tuotteistamisen valmennusohjelma alkoi viime marraskuussa Olavinlinnassa. Tammikuussa ohjelma käynnistettiin Leningradin alueella. Valmennukseen kuuluu kymmenen lähipäivää, joiden aikana perehdytään elävöittämiseen ja tuotteistamiseen teoriassa ja iltapäivän workshopeissa työstetään omia tuotteita valmentajan ja ryhmän tukemana. Lähipäivien välillä osallistujat kehittävät tuotettaan omatoimisesti. Kesätaukoon mennessä ohjelma oli edennyt lähes puoleenväliin. Työn alla on nyt monenlaisia ohjelmapalveluja, ja myös monet käsityöläiset ja graafisen alan taitajat ovat innostuneet linnatuotteiden kehittämisestä.
Tulevana syksynä suomalainen valmennusryhmä tekee opintomatkan Käkisalmeen ja Viipuriin ja tapaa venäläisen valmennusryhmän.Yhteisessä workshopissa tutustutaan puolin ja toisin ja päästään myös antamaan palautetta niin valmiista kuin vasta kehitteillä olevista tuotteista.

Kuluneen vuoden aikana myös Fortforum-verkkopalvelu avattiin verkoston pilottikäyttöön.Verkkopalvelusta tulee linna- ja linnoitusverkoston yhteinen työväline, mutta myös näyteikkuna, joka houkuttelee aihepiiristä kiinnostuneita matkailijoita paikan päälle. Fortforum palvelee kolmella kielellä, suomeksi, venäjäksi ja englanniksi, mikä tekee palvelun kehittäjien työn hyvin haasteelliseksi.Verkkopalvelu sisältää jo nyt keskustelufoorumin ja jonkin verran kuva-, video- ja tarina-aineistoa. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. 

Mutta missä tuo alussa mainitsemani Kaprio sijaitsee? Se löytyy sisämaasta Leningradin alueen Viron puoleisesta osasta, kartalta katsottuna varsin läheltä Sosnovyi Borin ydinvoimalaa. Helppo reitti Suomesta Kaprioon kulkee Viipurin ja Pietarin kehätiehen kuuluvan pato- ja tunnelitien kautta Suomenlahden etelärannalle. Patotieltä kannattaa poiketa Kronstadtiin, jota komistaa myös linnoitus. Jos jatkaa matkaa Tallinnan kautta Suomeen, pääsee käymään Ivangorodissa eli Iivananlinnassa. Sitä vastapäätä Narvajoen länsirannalla Viron puolella seisoo Narvan linna. Paljon kiintoisaa linna-aiheista nähtävää pienellä matkalla.

 http://www.uef.fi/mot/castle-to-castle




Kommentit