NFC-teknologia ja matkailu, missä mennään?

Kirjoittanut Juho Pesonen

Mobiililaitteiden matkailuun liittyvä käyttäminen on hurjassa kasvussa. Yhä useammalta kuluttajalta löytyy älypuhelin, monella on laukussa myös jonkinlainen tablet-laite. Internet kulkee monen mukana jatkuvasti ja tietoa on saatavilla nopeasti, etenkin kotimaassa ja kunnollisten WLAN-yhteyksien lähettyvillä.

NFC-teknologiasta on ennustettu seuraavaa suurta juttua mobiililaitteissa. NFC-lyhenne tulee sanoista Near Field Communication ja sillä tarkoitetaan mobiililaitteiden välistä vaivatonta langatonta viestintää. NFC ei vielä ole yleistynyt mobiililaitteissa mutta paljon positiivisia merkkejä on havaittavissa: esimerkiksi Samsungin uusi Galaxy S3 älypuhelin tukee NFC-teknologiaa, samoin kuin Nokian N9. Varsinainen läpimurtolaite vielä puuttuu, mutta seuraavan iPhonen todennäköinen tuki NFC-teknologialle arkipäiväistänee NFC:n käytön.

NFC-teknologiaa matkailussa on tutkittu myös Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksessa. Uutta tutkimustietoa on julkaistu uusimmassa Tourism Management Perspectiven numerossa (Vol. 4, ss. 11-18): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211973612000323 sekä Academia.edu-palvelusta: http://uef.academia.edu/JuhoPesonen/Papers/1689883/Near_field_communication_technology_in_tourism.

NFC-sirulla varustetut mobiililaitteet tulevat helpottamaan matkailijan vuorovaikutusta matkakohteen kanssa. Hotellissa NFC-laitteella voi kirjautua hotelliin sisälle, aukaista huoneen oven sekä kirjautua ulos ilman minkäänlaista vastaanottoa vain laitetta oikeassa kohdassa heilauttamalla. NFC tulee myös muuttamaan puhelimen maksulaitteeksi esimerkiksi vain heilauttamalla puhelinta maksulaitteen päällä etenkin pienten summine ollessa kyseessä. NFC-laitteet pystyvät myös lukemaan RFID-siruille tallennettuja tietoja ja mahdollistamaan helpon ja yksinkertaisen vuorovaikutuksen erilaisten objektien kuten ruokalistojen ja ilmoitusten kanssa.

Youtube on täynnä videoita jotka valottavat NFC:n toimintaa ja mahdollisuuksia, tässä esimerkiksi BBC:n raportti NFC-teknologiasta:

Kommentit