Saako huivi päässä opiskella matkailua?

Kirjoittanut Antti Honkanen

Tätä pohditaan Turkissa Anadolu Universityn matkailun tiedekunnassa Eskişehirissä. Vielä huivi päässä ei voi opiskella matkailua, mutta säännöt ovat muuttumassa. Naistenopiskelijoille huivi on jo sallittu yliopistoalueella toisin kuin ennen ja oletettavasti tulevaisuudessa sen käyttö on pakko sallia myös luentojen aikana. Turkin presidentin Abdullah Gülin vaimo käyttää julkisuudessa huivia ja vallassa olevan maltillisen islamistipuolueen kanta on huivin puolesta.
Taistelussa huivin käytöstä ei ole kyse pelkästään uskonnollisesta symbolista virallisesti maallisen valtion laitoksissa, vaan matkailuelinkeinon pelosta uskonnollisten säännösten lisääntymisestä. Turkin vahvuus matkakohteena on ollut perinteisessä aurinkoturismissa ja maan suosio on kasvanut erityisesti venäläisten keskuudessa. Islamisoituminen saattaa johtaa myös rajoituksiin esimerkiksi alkoholin myynnissä ja ylipäätään haitata maan imagoa matkakohteena.
Huivipäisten matkailualan opiskelijoiden työllistyminen huolestuttaa professoreja. Suuri osa yrityksistä ei ole valmis palkkamaan huiveja käyttäviä työntekijöitä, joskin maassa on myös islamilainen matkailuelinkeino. Yrityksiä, jotka tavoittelevat islamin sääntöjä noudattavia matkailijoita.
Sekä huivin käyttöä että sen kieltoa perustellaan naisten omalla tahdolla. Osa naisista haluaa käyttää sitä vapaaehtoisesti, osan tiedetään pitävän suvun painostuksen vuoksi. Huivin käyttö myös selkeästi jakaa kaupunkilaisia. Moderneissa ostoskeskuksissa huiveja ei juurikaan näe, basaarialueella niitä on huomattavasti enemmän. Toisaalta huiveissa on eroja. Perinteisten mustien huivien tarkoitus on varjella naista katseilta, värikkäät modernit huivit sen sijaan toimivat katseen vangitsijoina. Turkissa ilmestyy naistenlehti, joka on keskittynyt esittelemään huivimuotia.
Samaan aikaan Turkki on vaurastumassa kovaa vauhtia. Eskişehir kuuluu vauraimpaan osaan Turkkia ja elintason näkee kaupungin viimeistellystä ja länsimaisesta olemuksesta. Turkki ja erityisesti sen kehittyneimmät osat ovat matkalla matkailijoita vastaanottavasta alueesta matkailijoita lähettäväksi maaksi. Aika näyttää tulevatko turkkilaiset myös Suomeen ja onko heillä huivi päässä vai ei. Turkki ei ole vielä suomalaisen matkailuelinkeinon kannalta keskeisiä maita, mutta sitä kannattaa pitää silmällä. Maailmantalous on mullistusten keskellä ja uusia kasvavia markkinoita on myös BRIC-maiden ulkopuolella. 

Kommentit