Hyvinvointia, tapahtumia ja neuvostohistoriaa

Kehittämispäällikkö Anja Tuohino vieraili 20.-26. helmikuuta Valmierassa Latviassa. Matkan tarkoituksena oli valmistella tutkimusyhteistyötä Vidzeme Augstskolan kanssa erityisesti hyvinvointimatkailuun liittyen. Hyvinvointipalvelujen konkreettinen testaus tapahtui Hotel Jurmala Spassa. Viikon aikana viimeisteltiin myös tapahtumamatkailun koulutusohjelman kehittämiseen liittyvä hakemus EU:n Lifelong Learning -ohjelmaan sekä valmisteltiin yhdessä opettajien kanssa n. 30 hengen opiskelijaryhmän vierailua Savonlinnaan. Vierailu toteutunee toukokuussa 2011.

Vierailuun mahtui myös tutustumista Valmieraan sekä ympäristöön. Mieleenpainuvimmat kokemukset olivat lounas autenttisessa neuvostoaikaisessa ruokalassa sekä vierailu salaiseen bunkkeriin. Heti toisen maailmansodan jälkeen rakennettu ruokala oli aikanaan toiminut viereisen tehtaan henkilökunnan ruokalana, ja palveli tänä päivänäkin ruokailijoita alkuperäisessä asussaan. Ruokalistakin oli perinteinen ja yksinkertainen.



Vielä kiinnostavampi kohde oli ns. salainen bunkkeristo Ligatnessa, n. 60 km Valmierasta lounaaseen. Yhdeksän metrin syvyydessä sijaitseva bunkkeristo on maanalaisten käytävien ja huoneiden verkosto, joka sijaitsee edelleen toiminnassa olevan neuvostoaikaisen sanatorion alla. Tänä päivänä entinen Neuvosto-Latvian puoluejohdon komento- ja viestintäkeskus on suosittu turistinähtävyys, joka on onnistunut tuotteistamaan historian menestyneeksi matkailutuotteeksi. Bunkkerissa järjestetään mm. peliteemaan liittyviä seikkailuiltoja sekä syntymäpäiväjuhlia. Ja onpa siellä vietetty oppaan mukaan jopa yhdet häätkin.

Kirjoittanut: Anja Tuohino, julkaistu alunperin osoitteessa www.matkailututkimus.fi 11.3.2011.

Kommentit